Pages

Tuesday, March 1, 2011

Tutorial: Cara Sorok Shoutbox

Assalamualaikum..


ehem3...berdiri nya saya di sini hari ini ..( formal gila ! ) adalah untuk mengajar satu tutorial iaitu Cara-cara untuk menyembunyikan Shoutbox kalian..hal ini supaya, blog anda kelihatan lebih kemas dan tidak berserabut...ahhhhhhhhh, malas lak ckp formal gini..jenuh menaip perkataan2 penuh ni...kte trus ke niat asal...


baik lah puan-puan..harini saya akan mngajar cara-cara menyorokkan Shotbox puan-puan ye...( sila bercakap gaya Chef Wann, terima kasih.)


bahan2 nye adalah...


mata yang tajam..
kerajinan
dan sebagainya..( dah malas nak type..wahahahah)


mula2..kita copy dulu code Shoutbox kte yg skarang ni kat tempat lain dulu...buat je jgn banyak bunyik...alaa,copy lah kat notepad..haa...


lepas itu,copy code kat bawah ni...pastu paste kt tempat code yang asal tadi..
copy tu tekan Control c okay...sbb blog ni da disabled right click..copy smpai habis code..jgn separuh2 pulak...
__________________________________________________________________________________

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


_________________________________________________________________


lepas tu , ingat tak code yg korang paste kt notepad tadi?...
skang copy balik code yang kt notepad tadi...gantikan kat tempat yang tulisan kaler merah tu....jangan lupa padam pulak tulisan merah tu okay..hehe..


yg 50px tu adalah ketinggian shoutbox korang..makin besar nombor nya, makin rendah kedudukan shoutbox korang tu...so ikut la secukup rasa tinggi mne nak..hehe...


then save, save lagi skali kat bahagian atas...preview..okay dah siap !..


Selamat mencuba !


senang bukan..hehe..nak lawa kne la kje lebih...weee...




till then chow sin chi..




2 comments:

Aisyah said...

saya dah cuba ..menjadi ..thanz for information...:)

Nurfarahana Abdul Aziz said...

welcome !..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...