Pages

Monday, January 7, 2013

Anugerah Juara Lagu Ke 27

Assalamualaikum...

Selesai sudah acara berprestij yang mempertandingkan lagu lagu terbaik di Malaysia..Segalanya sudah selesai...Havoc okay...Aku gagahi jugak buat entry ni, walaupun aku ada exam beberapa jam daripada sekarang..mihmih




Aku makan laju laju * tak , ini hanya drama, aku makan dengan kadar normal je* supaya dapat tengok AJL right from the start..sebab aku ada baca tweet Misha Omar yang dia akan nyanyi BBC ...hihi


Pembukaan


Dimulakan dengan persembahan pembukaan yang sangat legend daripada Misha Omar yang mendendagkan lagu Bunga-Bunga Cinta, cukup memberi keindahan kepada penonton. Bagai membawa kita ke tahun AJL lagu ini dipertandingkan..Suara Misha masih lagi seperti dulu ! Sedap ! .Bertemakan Aspirasi Seni, seterusnya diikuti dengan Ziana Zain dengan lagu Fantastik dan Faizal Tahir dengan lagu Anti Graviti. Gimik yang digunakan ialah konsep graphic background yang unik dan boleh diberi pujian, cuma kekurangan ‘synchronise untuk gimik ini kurang. FT terkeluar daripada lighting..heee (apasal ayat gua mcm karangan SPM ni?) Why so serious? O.o


Pengacara,


 Faizal Ismail dan Cheryl Samad memang menceriakan suasana.Korang tau kan, FBI buat lawak hawau dia atas pentas tu, buat aku tergelak sakit perut je..Serius aku rindu masa diorang acarakan majlis ni sekali dgn Ally Iskandar dgn Fara Fauzana.Yang paling takleh blah,asik kenakan orang je, lepastu sendiri tersasul, nak cakap pemenang akan menyusul, tapi gi cakap, pemenang akan menyesal..padan muka..bhahah


Let's start, the finalists


Ombak Rindu - Hafiz ft Adira - Macam biasa, penuh drama, suara best , baju cantik,Intro ada video Aaron nangis menyesal, bila dah nak habis lagu, Aaron muncul atas pentas, dukung Adira, semua penonton menjerit.Sekian..hahah


Patah Seribu - Shila Amzah - Serius aku cakap puisi tu serangkap dua cukup kot sebab indah sgt, tapi end up panjang sangat dan mula boring, then buat dia penat bila menyanyi..Baju macam tak kena dan buat Shila nampak gempal, ramai komplen make up terlalu heavy, kadang kadang off tune sikit, tapi vokal dia improve la, sejak menang kat China tu..And she was standing alone on the stage..hee Tahniah Shila :)


Simetri - Hazama ft Amy Search - memula aku terkejut dgn tanda kat dahi hazama tu macam mata dajjal, serius, tapi bila tgk balik bukan, tapi mcm tanda la, konon macam terminator ngan predator la..haha, still vocal okay, collaborate dengan Amy nampaknya berjaya cuma pentas tu penuh sgt la..heee 


Idola - Azlan & The Typewriter - aku memang adore suara Lan dari Laguku Untukmu lagi dah..untuk malam ni, dia guna konsep make up muka sebelah dia tu..and then aku rasa Bunga yang makeupkan dia..haha..but as always, suara best dan persembahan tak heavy dan tak bosan.


Stacy - Pelangi Senja - Baju Stacy cantik, dan Stacy comel.Baju ada ekor warna warni, since sebab lagu pelangi kot. Suara husky dan agak bertenaga, konsep jeti atas pentas..dan peluang vocal terbaik tu ada la.


Lagu - Bedroom Sanctuary - okay this is awesome, start with unplugged , lepas tu tukar raggea then baru naik jadi band concept.Tambah lagi dengan iringan orchestra. Santai je..Ada sikit gimik, macam film jammed, dan lagu diteruskan lepas betulkan film. Such a nice concept untuk pendatang baru untuk pentas AJL.


Tanpamu - Amir Jahari - puas aku fikir siapa dia ni.Baru ingat, peserta AF9 yg kena buang AF sebab takde peningkatan, and look where he stand now ! on AJL stage..konsep macam Gotye. menghiburkan, menunjukkan Aspirasi seni sebab macam basking tepi jalan. tahniah atas kelayakan ke AJL, boleh cuba lagi.


Teman Pengganti - Black ft RJ - Serius aku rindukan Malique atas pentas.Tapi RJ bawa rap part dgn baik sekali.Konsep berputar atas pentas, dan gaya nyanyian Black membuat lagu ni sangat mendalam, RJ rap clear, best ! serius.


Terukir Di Bintang - Aizat (o.a Yuna) - Gaya santai Aizat dengan secawan Nescaffe sangat simple. Tapi sebab key lagu ni original, so terlalu rendah buat vocal Aizat.Still best sebab Aizat kan..heee, The Pahlawan pun santai jugak..Santai concept lah kiranya..hee


Ku Akui - Hafiz - Vokal Hafiz mmg takleh nak ckp ape lagi dah.mmg hebat.takde cacat sikitpun masa dia nyanyi..pitch, tone, tempo, most perfect..Aku mmg calonkan Hafiz untuk vocal, since dia dh mng 2 kali sebelum ni, berturut. (Noktah Cinta, Awan Nano)


Andaiku Bercinta Lagi - Mojo - Lagu ni mmg sedap, konsep English Style, Marsha Milan sbg penyanyi falsetto latar dan heroin, vocal Aweera mmg power untuk lagu rock.Power habis,..Ada Edry jugak, main keyboard. Lagi best sebab ada masuk orchestra part, everything was just fine.


Anak Kampung - Jimmy Palikat ft One Nation Emcees - Seakan membawa konsep kampung, mmg kenala ngan lagunya, ada dikir barat, tarian rakyat Sabah, aku rasa kalau ada tarian buluh lagi best.Cuma baju Mimi jela pelik sebab kebaya ngan boot...hee, aku rasa kalau boot getah sawah tu lagi ok, br bebetul kg..mihmih, but nice !


FUHHHHH...aku tak letak pun nama pencipta lagu, padahal diorang lagi layak..wkwkwkw


Persembahan selingan, berkonsepkan Rocks Never Die, mmg gempak gila..gabungkan Rody Kristal, AG Coco, Edrie Hashim ngan Man Kial, pentas tu ah mcm konsert rock wo ! bila Rahmat Mega masuk nyanyi Bayangan Gurauan, lagi havoc, suara maintain penonton dibekalkan headlighting untuk dilambai masa segment ni.. next, Aris Ariwatan dgn Lamunan Terhenti *lagu wajib ayah aku kalau karaoke*, huwaa bestnya ! suara sedap lagi, next is Joey BPR dgn Seribu Tahun Takkan Mungkin, penonton sing along, yg paling best ! dan korang tau la apa jadi bila papa rock Ramli Sarip masuk, mcm nak runtuh stadium Putra tu..haha gila best dgn Lagu Kamelia ! I wish aku ada kat sana time ni jadlah ! Segment ni legend gila wa cakap lu !bhahah


Pemenang


Juara - Terukir Di Bintang - Aizat (o.a Yuna) by Yuna
Kedua - Idola - Azlan & The Typewriter by Audi Mok
Ketiga - Ku Akui - Hafiz by Ajai
Vokal Terbaik - Hafiz 
Persembahan Terbaik - Teman Pengganti - Black ft RJ


TAHNIAH !


everything under controlled, yg tak mng blh cuba lagi..jumpa di AJL28 !..Martabatkan Industri Muzik Malaysia..*berhibur boleh, tetapi jangan melampau* err korang jgn mrh aku kalau ckp pasal vocal, sebab aku penyanyi kat U aku dan aku belajar vocal, so itu pengalaman aku dalam bidang suara..heee chill ok.


Assalamualaikum !


p/s doa semoga dijauhkan dr taufan yg dijangka melanda pantai timur..

1 comment:

sabella mohamad said...

suka gila dengan lagu teman pengganti ! hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...