Pages

Sunday, February 5, 2012

Salam Maulidur Rasul : Selawat Ke Atas Baginda

Assalamualaikum...

Hari ini adalah hari yang sangat indah bagi umat Islam seluruh nya kerana harini adalah Hari Keputeraan Baginda Nabi Muhammad S.A.W...marilah kita bersama sentiasa mengucapkan selawat ke atas baginda Utusan terakhir Allah S.W.T...pemimpin yang tiada galang gantinya di muka bumi ini dan pemimpin agung islam..Subhanallah...sebagai umat Baginda marilah kita memperbanyakkan mengamalkan sunnah Baginda dan mencuba sedaya upaya menjadi umat terbaik :)

So bercerita tentang maulidur Rasul..masa aku sekolah dulu tiap tiap tahun sambutan Maulidur Rasul akan diadakan dengan meriah sekali..mula-mula sekali semua bebudak *yela masa tu kan aku budak-budak..haha* akan pakai cantik cantik..biasanya memang baju raya la kitorang pakai sebab rasanya tu la baju yang paling cantik yang kitorang ada...terutamanya aku..pastu pagi pagi lagi kitorang akan berarak sambil berselawat..kalau dulu sekolah aku tepi jalan..so demi mementingkan ciri-ciri keselamatan,maka kitorang berarak keliling padang jela..korang tau la budak budak kan memang susah nak handle..terutamanya aku..hahah.tu pun dah exited habis dah macam feeling nak raya..eh kau ada ke pakai baju kurung lawa lawa,baju melayu siap bersamping lepas tu berarak keliling padang..haaa takde kan..LOL


syok oh berarak :) tapi banner tu tukar dengan nama kelas biasanya..korang imagine lah sendiri..haha

bhahah...lembu lembu akan ditumbangkan..Sambutan ni sangat la best sebab kitorang akan makan beramai-ramai dalam dulang..huhu..biasanya sedulang makan 4 orang,uih best sangat la time tu..

lebih kurang camni la rupa dia..hehe..*korang mesti cakap aku makan lebih kan?..dem you*

yang paling penting, ada pertandingan nasyid..paling best masa sekolah rendah laa..siapa yang masuk pertandingan nasyid kira dah taraf artis la kan..haha..aku la sekali tu..tapi dulu aku low profile je..jadi backup je kat belakang...tak macam sekarang aku lead vocal..huwuwuw...menang kalah belakang kira,asalkan take part..hee..balik balik muka sama yang masuk..heee..biasa bro..music dengan Farah Aziz memang tak dapat dipisahkan..*boooooo*

korang masa kecik kecik mesti familiar dengan lagu lagu bertemakan Mualidur Rasul kan?...yang menceritakan dan memuji Junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W...kalau aku ada banyak la jugak lagu lagu yang familiar dan lagu lagu nasyid yang selalu kitorang bawa bertanding...peringkat sekolah je la tapi..haha

Rasulullah - Hijjaz


Junjungan Mulia - Al - Mizan




Rasul Junjungan - Raihan & Brothers & NowSeeHeart & Amaluddin



aku tak la nak upload semua kat sini..korang pergilah cari kat you tube sana...hah ! jangan cakap aku malas eh? aku cepuk kang !:p ...by the way lagu lagu ni lah salah satunya buat aku rasa lebih dekat dengan Nabi Muhammad S.A.W sebagai umat Baginda..yela lagu lagu ni kan banyak bercerita mengenai Baginda..macam macam cara kita boleh mengenal rapat Pemimpin agung Islam..nak dengan tak nak je..selain berselawat..Marhaban..Subhanallah...

eh tapi bila bercerita macam ni memang membawa kau ke zaman kanak kanak dahulu...yela sambutan Maulidur rasul macam macam peringkat ada...sekolah, kampung, mukim, bandar..semua lah...yang kebangsaan pun aku pernah sampai masa sekolah dulu..hui best nye !!  *hmm nampak tak aku dah makin tua..huwuwuw ..masa berjalan terlalu pantas tanpa segan silu *

so korang macam mana pulak dengan sambutan Maulidur rasul..mesti banyak kenangan macam aku kan?...jom share :)

antara amalan Rasulullah S.A.W yang boleh kita jadikan ikutan..

klik untuk tumbesaran

4 comments:

Aesya Zealous said...

slm maulidur rasul :)

Nurfarahana Abdul Aziz said...

Salam Maulidur Rasul juga :)

wanie mn said...

Time clbrate dkt sklh mmg best wlupun bpeluh peluh bjln pegang sepanduk tp sume tu memorable :-)

EZAD AMIR said...

salam maulidur rasul ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...